Hvordan fysiske øvelser ….

hænger sammen med det maksimalt mulige niveau af ilt i kroppen.

Den mest almindelige årsag til hyperventilation hos det moderne menneske er manglen af fysisk udfoldelse. Derfor afspejler den daglige mængde af fysisk aktivitet hvordan din morgen kontrolpause (CP) udvikler sig.

Professor Buteyko og hans kollegaer fandt ud af at når deres studerende opnåede en høj morgen kontrolpause (CP), helt op til 60 sekunder og mere, og så stoppende med at udføre Buteykos åndedrætsøvelser kunne deres morgen kontrolpause på lang sigt knyttes til den daglige mængde af fysisk udfoldelse. Selv i de tilfælde når disse studenter fortsatte med at kontrollere deres vejrtrækning i løbet af dagen.

Det skema som vi viser, er baseret på professor Buteyko’s ideer og dr. Rakhimovs egne observationer og  undervisningserfaring.

Skemaet viser forbindelsen mellem længden af den daglige træning og den morgen kontrolpause som er mulig for mennesker som arbejder med åndedrættet. Det drejer sig om en times tid daglig.

Hvilken helt afgørende betydning fysisk træning har for at opnå en krop med et højt iltniveau

Tidsaspektet i forbindelse med træning pr dag Den maksimale morgen kontrolpause som du kan forvente
0 minutter 15 sekunder
30 minutter 20 sekunder
60 minutter 25 sekunder
1 times fysisk træning med sved på panden
+ 1 time anden træning
30 sekunder
1½ times fysisk træning med sved på panden
+ 1 times anden træning
35 sekunder
2 timers fysisk træning med sved på panden
+ 1 times anden træning
Helt op til 2 til 3 minutter

Læg mærke til at ” 1½ times fysisk træning med sved på panden + 1 times anden træning” betyder at du skal bruge 1½ time med fysisk udfoldelse, f.eks. 2 daglige jogging ture af 45 min. og yderligere en times tid til at gå. Det behøver ikke være en gåtur, blot at du bevæger dig min. 1 time.

Forklaring til ovenstående skema

Mange syge mennesker, særligt bymennesker, har ofte mindre en 20 minutters fysisk træning pr. dag. Disse 20 minutter omfatter det at gå til og fra bilen, at gå rundt i hjemme, shoppe osv. Deres morgen kontrolpause (CP) er i bedste fald omkring 18 sekunder.

Hvis et menneske med 20 sekunders kontrolpause (CP) træner 1 time dagligt kun med næse-vejrtrækning vil de i løbet af relativ kort tid, nogle dage nå en morgen kontrolpause på 25 sekunder. Det er ganske almindeligt at disse mennesker helt naturligt får omkring 30 minutters let træning i løbet af dagen. Let træning er det at bevæge sig til fods.

Det er normalt nok at træne to timer daglig for at opnå eller vedligeholde morgen kontrolpausen.

Ældre mennesker skal ofte bruge mindre fysisk træning end angivet i skemaet ovenfor. Det skal forstås således at mennesker over 60+ eller 70+ kun har brug for 1 times træning og 1 times spadseretur for at få en god morgen kontrolpause (CP) under forudsætning af at personen i øvrigt er ved godt helbred.

Teenagers og unge mennesker i tyverne eller trediverne skal nogle gange være mere fysiske aktive for at få en tilsvarende morgen kontrolpause end vist i skemaet.

Det skal også siges at det forudsættes at andre faktorer herunder også vejrtrækningstræning, søvnmønster, kost, utilstrækkelig nærende kost, daglig arbejde, kropsholdning ikke giver negative effekter på morgen kontrolpausen.

Mennesker med fysiologiske tilstande eller patologiske vævsændringer så som inflammation, tumorer, lymfe, granulat almindeligvis ikke kan nå op til 25 sekunders morgen kontrolpause uden af være fysiske aktive.

 

Tak fordi du deler med andre:
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • LinkedIn
Dette indlæg blev udgivet i Nyttig viden og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/buteykoinstituttet.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *