Cystisk fibrose

Konditræning og Cystisk fibrose: Brug kun næsen

For nylig offentliggjorte opdagelser peger i retning af at anormaliteter som har forbindelse med cystisk fibrose mutations gen (CFTR) bliver trigget af hypoxia, lavt indhold af ilt i cellerne. Konditræning med vejrtrækning gennem munden og derved tabe CO2, kultveilte og NO, nitrogenoxid ophæver de fordele konditræning har for at forbedre kroppens ilt niveau hos mennesker med cystisk fibrose.

Cellernes ilt niveau spiller en hovedrolle i cystisk fibrose.

Tre research teams bekræfter at lavt ilt niveau i cellerne spiller en hovedrolle når det drejer sig om kontrol af CFTR mutations gener der er ansvarlig for generelle symptomer hos mennesker med cystisk fibrose.  I disse studier blev det anskueliggjort både ved laboratorieforsøg og som forsøg der foregår på naturlig vis, dvs. i levende celler, organer eller væv at ilten i cellerne, afhængig af dosis, er anormaliteter der relaterer sig til ineffektivet i forbindelse med ion og transport af vand over epitelet i lungerne og fordøjelseskanalen hos mennesker med cystisk fibrose.

For at forebygge udviklingen af denne potentielle fatale helbredsproblem er det altafgørende at overveje livsstilsfaktorer i forbindelse med transporten af ilt. Hvordan kan konditræning og andre livsstilsfaktorer have indflydelse på cellernes iltning?

Dette er muligt ved at ændre vores automatiske vejrtrækningsmønster.

Eksempelvis betyder vejrtrækning med brystet gennem munden en dramatisk fald af ilten som skal leveret til cellerne ud fra det enkle faktum at i bunden af lungerne er der omkring 6-7 gange så meget blod, bare på grund af tyngdeloven.

Livsstilsfaktorer påvirker også CO2 niveauet i lungerne og det arterielle blod på grund af vores ubevidste vejrtrækningsmønster. Normalt CO2 tryk i alveolar og arteriel er 40mmHg. Det svarer til normal vejrtrækning i hvile med 10 – 12 åndedrag på minut og 6l luft pr. minut (minutventilation)

Hvad ved vi om vejrtræknings parameter hos mennesker med cystisk fibrose?

I modsætning til mennesker med normal vejrtrækning har mennesker med cystisk fibrose i hvile et lidet effektiv dyb automatisk vejrtrækningsmønster. Ifølge adskillige medicinske studier hyperventilerer mennesker med cystisk fibrose mellem 10 – 18 l luft hvert minut i stedet for de 4 – 6 l/min. som er normal for raske mennesker.

Disse store værdier i ventilationen kan ødelægge lungerne på grund af virkningen af alveolar hypocapnia i lungevævet og dette vil føre til nedsat ventilationsgennemtrængning, hypoxemia, med lavt niveau af ilt i det arterielle blod, på samme måde som ved KOL. Adskillelige studer har vist at lavt niveau af CO2 i lungerne forhindre healingen af skader på luftvejene. Et studie som forskere fra University of Texas Health Science Center (Houston) foretog, omhandlede virkningerne af cystisk fibrose på lungerne. Forskerne opdagede at hyppigheden af åndedrættet er en følsom sladrehank om vejrtrækningens dysfunktion som hænger sammen med luftvejstilstopning, når ventilationen i lungerne er kommet ud af kontrol, arteriel iltning, ukoordineret bevægelse af ribben og mellemgulv og maksimum ventilation under træning. Derfor er det at trække vejret mere og hurtig vejrtrækning i hvile ensbetydende med negative faktorer som fremmer cystisk fibrose i lungerne.

 

Tak fordi du deler med andre:
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Add to favorites
  • LinkedIn
Dette indlæg blev udgivet i Nyttig viden og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/buteykoinstituttet.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399